Isfiske, även kallat vinterfiske innebär att man antingen borrar eller hugger upp ett eller flera hål i isen och därigenom fiskar. Fiske från isen är enkelt, lättillgängligt, billigt, effektivt, och framförallt roligt! Man behöver ingen båt och ett startpaket för att komma igång kostar inte så mycket. Isfiske är mångsidigt, och man kan exempelvis fånga abborre, röding, öring, harr, lake, sik, gädda, gös och regnbåge ganska enkelt. Men det gäller att alltid tänka på säkerheten! Kolla isens tjocklek och ha alltid isdubbar och räddningslina.
Grunderna inom isfiske
De tre vanligaste metoderna är pimpelfiske, ismete och angelfiske. Här nedanför sammanfattar vi dem var för sig, och vi har även fördjupande guider som du hittar genom att klicka på den gröna knappen vid respektive metod.
Pimpelfiske
Pimpelfiske den enklaste metoden att börja med eftersom det inte kräver särskilt mycket, eller dyr utrustning. Det som behövs är ett enkelt pimpelspö med lina, några pirkar och några krokar. När man pimplar så rycker och darrar man med spöt, och ibland håller man helt still. Sen när det nappar ska du snabbt dra upp fisken genom att dra i linan, och snabbt kroka av och släppa ner pirken igen eftersom troligen är ett stim där nere som gillar högt tempo.
Läs vår guide om pimpelfiskeProdukter inom pimpelfiske
Pimpelset Pimpelspön Pimpelrullar Pirkar Rödingblänken Mormyskor Krok & TillbehörMormyskor
Balanspirkar
Ismete
Ismete är som det låter; mete från isen. En modernare form av angelfiske man kan säga. Eftersom man har rulle med broms ökar chanserna att lyckas få upp drömfisken när den väl hugger. Ismete bedriver man med korta spön, cirka 90-140 cm. Vanligast är att man väljer en multirulle, men allt fler väljer haspel med funktionen baitrunner. En nylonlina runt 0,35-0,45 mm diameter är att föredra, men många väljer flätlina också. Isborren bör vara minst 200 mm för att man ska klara de större fiskarna. Som bete används en hel fisk eller fiskbit.
Läs vår guide om ismeteAngelfiske
Angelfiske är en traditionell fiskemetod som fortfarande har många utövare. Man kan säga att det är en form av mete från isen, där man placerar ut ett gäng angeldon med syftet att fånga främst gädda, men det går även att rikta fisket efter gös och abborre genom att använda trekrok och genomskinlig tafs.
Angeldonet består traditionellt av en träpinne som sticks ner i isen. På pinnen sitter en rulle med tvinnad nylonlina, så kallad angellina. I änden av linan sitter en krok, antingen en speciell angelkrok eller en trekrok. Kroken agnas med död eller levande betesfisk, vanligtvis mört eller sarv. På angeldonet sitter en s.k. vippa, även kallad angelspröt. Angelvippans uppgift är att hålla uppe linan och indikera napp. Man sätter fast linan lite löst längst ut på vippan, och när en fisk hugger lossnar linan och vippan flyger upp och ställer sig rakt upp och vickar fram och tillbaka. Ofta är angeldonen också försedda med knallmekanism för att man verkligen ska bli varse om att det nappar.
Läs vår guide om angelfiskeIsborr
Vi ett stort sortiment med isborrar i olika storlekar och modeller. Idag är det väldigt populärt med såna som drivs av skruvdragare. Man kan även köpa en adapter löst och konvertera sitt gamla borr. Det är viktigt att välja en diameter avsedd till det fisket du ska bedriva. Några exempel är:
110mm – Tävlingsfiske abborre
130-150mm – Allroundfiske, abborre, öring, röding, regnbåge och gös
200-250mm – Ismete och angelfiske efter gädda och gös
Isfiske – Säkerhet
Det finns några enkla säkerhetsregler att följa när man ska ge sig ut på isen.
– Gå inte ut på okänd is. Kontrollera isens tjocklek även om du ser andra människor ute på isen. Fem centimeter kärnis håller, men minst 10 cm är att rekommendera. Försök kartlägga sjön. Provborra alltid under varje längre förflyttning. Istjockleken kan variera mycket beroende på väderförändringar och strömdrag i vattnet.
– Fiska aldrig ensam på tunn is.
– Ha alltid isdubbar utanpå kläderna, lättillgängliga under hakan.
Övrig utrustning som är bra att ha är en lättillgänglig livlina att kunna kasta iväg om någon går igenom isen. En mobiltelefon i vattentätt fodral för att snabbt kunna larma 112 vid en olycka. Reservkläder i en sluten plastpåse. Isbill är som ett spett man har för att hugga hål i isen. Läs mer om issäkerhet.
Se alla produkter inom Issäkerhet