Pimpla eller pimpelfiske är en metod inom isfiske. Det sker genom ett hål i isen med ett litet, handhållet spö och riktas vanligtvis mot arter som abborre och röding. Pimpelfiske den enklaste metoden att börja med eftersom det inte kräver särskilt mycket, eller dyr utrustning. Det som behövs är ett enkelt pimpelspö med nylonlina, några pirkar och några krokar räcker att börja med. för att ta dig igenom isen så behöver du ett isborr eller en isbill. Något att sitta på kan vara skönt med, t.ex. en skrylla eller stolryggsäck. Lite längre ner fördjupar vi oss i pimpelson, pirkar och krokar m.m. Abborren kan ofta vara lite trög i det kalla vattnet under isen, och står ofta strax över botten. Du kan få borra ett antal hål innan du hittar stimmet. När man pimplar så rycker och darrar man med spöt, och ibland håller man helt still. Sen när det nappar ska du snabbt dra upp fisken genom att dra i linan, och snabbt kroka av och släppa ner pirken igen eftersom troligen är ett stim där nere som gillar högt tempo.

Pimpla

Pimpelspön och kompletta set

Pimpelspön finns i olika storlekar och modeller. För abborrfiske med vertikalpirk räcker med de minsta, typ Vm-spöna. Då vill man ha ett känsligare spö. Det finns också speciella spön för mormyskafiske, med extra känslig topp. För pimpel med större beten eller efter större fiskar som t.ex. röding så finns kraftigare spö och även spön där man använder en vanlig haspelrulle eller underhängande pimpelrulle.

Visa alla produkter inom Pimpelfiske

Pirkar och Mormyskor

Vertikalpirk, även kallad blänke har en liten länk mellan pirk och kroken. Antingen en dubbelsnapper, panglänk eller en bit nylonlina. Abborren hugger på kroken, inte på pirken. Vertikalpirkar finns i massa olika storlekar och färger. Vanligast är fortfarande guld-silver och koppar-silver.
Balanspirk hänger horisontellt och föreställer en liten fisk. När man gör ryck med spöt så simmar pirken ut åt sidan. Balanspirk är hett för större abborre och även för andra rovfiskar som gös, regnbåge, och röding.
Mormyska är en liten miniatyr-balanspirk med fast krok. Oftast agnar man den med maggot. Mormyskan är väldigt liten och lätt, och därför behöver man använda ett speciellt spö med extra känslig topp och tunn lina. Mormyska är bra för när fisken är trög och man nästan måste tvinga dem att hugga genom att darra den lilla plutten mitt framför ögonen på dem.
Rödingblänken finns en uppsjö av varianter. t.o.m med ljus och ljud, Under blänket har man en tafs, t.ex. nylonlina på 5-10 cm och en krok eller mormyska

Visa alla produkter inom Pimpelfiske

Rödingblänken

Mikroblink

29 kr
19 kr

Beten vertikalfiske i Vättern

Vargöpirken (Vänerpirken) 50mm 7g

49 kr
-11%
129 kr115 kr

Pimpelkrok och tillbehör

Pimpelkrok finns som garnkrok, limkrok eller en mix av båda. Vanliga storlekar för abborre är 16, 14, 12,10 och 8 för de största fiskarna. Fästs vid pirken med hjälp av en länk som kallas snapper eller panglänk.

Det blir mer och mer vanligt att köra enkelkrok eller loppa. Så kallat tafsfiske. Då har man en bit nylonlina mellan pirken och kroken som vid rödingpimpel.

Visa alla produkter inom Pimpelfiske
39 kr

Pimpelkrok m.m

Ask med Pimpelkrok 3

149 kr
65 kr
39 kr

Övriga produkter till Pimpelfiske

Skrylla eller Stolryggsäck att sitta på och ha grejer i
Isskopa
för att hålla hålen rena från issörja.
Verktyg av olika slag, t.ex. tång, våg, måttband
Isdubbar och räddningslina för säkerhet
Beten att sätta på kroken, som Maggots och Bloodworms

Visa smarta tillbehör till Pimpelfiske

Ismete - Tillbehör

Flaska till frysplugg 250ml

129 kr
599 kr

Bra-att-ha-saker

Handvärmare för kolstav

99 kr

Fiskeryggsäckar

Abu Stolryggsäck De Luxe

699 kr

Isborr

Vi ett stort sortiment med isborrar i olika storlekar och modeller. Idag är det väldigt populärt med såna som drivs av skruvdragare. Man kan även köpa en adapter löst och konvertera sitt gamla borr. Det är viktigt att välja en diameter avsedd till det fisket du ska bedriva. Några exempel är:

110mm – Tävlingsfiske abborre
130-150mm – Allroundfiske, abborre, öring, röding, regnbåge och gös
200-250mm – Ismete och angelfiske efter gädda och gös

Se alla produkter inom Isborr
-66%

Isborr för skruvdragare

Mora Ice Pro Kort 130mm-Demo Ex

750 kr
1199 kr