Angla

angla

Angla… Finns det nåt mer stämningsfullt än att efter man fått ut alla donen sätta sig tillrätta med en kopp? Angelfiske har på senare år fått konkurrens av ismete men är på intet sätt en utdöd form av fiske. Tvärtom! Faktum är att fisket utvecklas. Det kommer nya angeldon i plast, och i.o.m. WM-mekanismen med ollonskott har ju knallmekanismen revolutionerats på sistone. Här kommer lite info för dig som vill veta mer om angling:

Lite fakta om angelfiske

Angelfiske är en gammal fiskemetod som fortfarande utövas  av många. Det är mete från isen kan man säga, där man placerar ut ett antal angeldon i isen med syftet att fånga i huvudsak gädda, men det går även att rikta fisket efter gös och abborre med rätt grejer. Angeldonet består traditionellt av en träpinne som sticks ner i isen. På pinnen sitter en rulle med tvinnad nylonlina, även kallas angellina. I änden av linan sitter en krok, antingen en speciell angelkrok eller en trekrok. Kroken agnas med död eller levande betesfisk, vanligtvis mört. På angeldonet sitter en s.k. vippa, även kallad angelspröt. Vippans uppgift är att hålla uppe linan och indikera napp. Man sätter fast linan lite löst längst ut på vippan, och när en fisk hugger lossnar linan och vippan flyger upp och ställer sig rakt upp och vickar fram och tillbaka. Ofta är angeldonen också försedda med knallkork eller ollonskott för att verkligen bli varse om att det nappar. Mer om det nedan.

Utsättning av angeldon

Vanligast är att man ger sig ut tidigt på morgonen. Många anser att sätta ut angeldonen i gryningen oftast ger bäst resultat.
Man börjar då med att med isborr eller isbill göra ett antal hål i isen, och med isskopa rensa ur issörjan. Därefter placerar man angeldonet med ett avstånd från hålet så att när linan hänger på vippan hamnar linan ungefär i mitten av hålet. Blåser det så placera angeldonet på vindsidan av hålet för att minimera risken för vindfäll. För att fästa angeldonet i isen hugger man med isbill eller yxa en skåra eller grop i isen, några centimeter djupt. Sen trycker man lite issörja runt pinnen med händerna så blir det stadigt när det fryst efter en stund.

I nästa moment släpper man ner kroken i hålet utan betesfisk på och låter linan löpa ut tills kroken landar på botten. Det är nu man mäter ut hur djupt kroken med betesfisken ska hamna. Här kan man välja allt från strax över botten, till strax under iskanten. Tipset är att prova olika djup. När man dragit upp linan till det djup man önskar, så gör man en ögla på linan, vilken man sen hänger på vippan.

Sen är det dags att sätta på betesfisken, vanligtvis en mört. Dra upp hela linan så kroken kommer upp. Använder du klassisk angelkrok så håller du fisken i ena handen och för in kroken under skinnet med början bakifrån och sedan framåt tills den är inskjuten nästan fram till gälarna. Använder du trekrok så sätter du den vid ryggfenan. Släpp ner kroken med betesfisken på i hålet och låt det sjunka. Klart! Invänta fäll…

Fisketeknik

Kör man med den klassiska angelkroken måste man försöka lista ut vad gäddan gör efter den tagit betet, för att sätta mothugget i rätt tid. Därför måste man snabbt vara på plats vid angeldonet. Gäddan tar ofta betet från sidan och sen simmar den iväg en bit, ibland kort, ibland långt, ibland sakta, ibland fort. Sen stannar den för att vända betet så den kan svälja det. Tiden den står still varierar. När gäddan börjar simma igen så har den vänt betesfisken och då är det dags att sätta mothugget och dra in linan. När man drar in linan är det viktigt att man håller linan sträckt hela tiden. Får man slaklina är det lätt att tappa gäddan. Ett annat kritiskt ögonblick är när gäddan skall upp genom hålet. Det är lätt hänt att den hakar i iskanten och att den sliter sig.

Kör man med trekrok så kan man göra mothugg nästan direkt man kommer fram till hålet. Vill man rikta angelfisket efter gös och abborre så rekommenderas att man innan kroken har en genomskinlig tafs av nylon eller fluorocarbon. Dimension c:a 0,45-0,50mm. Samt en trekrok i storlek 4 eller 6 för gös, och något mindre för abborre.

Utrustning vid angelfiske

Angeldon

Angeldon av klassisk modell med träpinne, vippa, rulle och angelkrok. Pangmekanismen är av den gamla sorten. Numera finns en annan pangmekanism att byta till som heter WM-mekanismen och laddas med startpistol/ollonskott. Traditionellt angeldon fungerar bra när man ska angla gädda. Ska man angla gös eller abborre så rekommenderas trekrok. Det finns nya varianter av angeldon av plast. Det finns även andra typer av angeldon som ligger över hålet.

Knallmekanism eller bjällra

Används för att få en extra indikation vid napp. En bygel fälls upp och lutas mot vippan. När fisken tar betet och vippan fälls upp, så slår det till bygeln och en knall utlöser.

Den gamla mekanismen finns kvar, och vi säljer även knallkork till den. Fler och fler byter dock till den nya WM-mekanismen som förutom betydligt högre knall också har billigare skott.

Man kan istället för knall ha en bjällra som indikerar napp, Ålbjällran sätts på vippan och ger vid napp ifrån sig ett bjällrande ljud som hört bra över sjön.

Isborr och isbill

På nåt vis måste man igenom isen när man ska angla, och man bör ha ett hål om minst 200 mm. Isborr av bra kvalitet finns från t.ex. märkena Mora, Heinola och Rantanen. Antingen gar de utbytbara skär eller fast krona som går att slipa.

Isbill är som ett spett man har för att hugga hål i isen. Är inte isen alltför tjock så går det bra att hugga upp hål i den storlek man önskar. Isbillen är också bra att ha när man ska hugga grop/skåra att ställa angeldonet i.

Isskopa

Isskopan är mycket viktig. Hålen måste hållas rena från issörja, och är det kallt kan man bli tvungen att gå runt till hålen en gång i kvarten och rensa is. Välj en så stor isösa det bara går. Vi har flera modeller både av plast och metall. Vissa har även inbyggd mätskala i ena änden så man lätt kan mäta istjocklek.

Verktyg

Tång för att ta ut krokar

Käftöppnare för att komma åt krokar som sitter långt ner i halsen.

Avkrokningsmatta för att kunna hantera fisken skonsamt, om man ämnar släppa tillbaka den vilket vi tycker man ska göra med all fisk man inte tänker äta. Släpp även tillbaka de största exemplaren. Det mår sjön och beståndet bra av.

Våg och måttband för att kolla om det är en rekordfisk man dragit upp.

Frysplugg

Aldrig mer fastfrusna linor och missade napp. Chilla vid brasan, snacka med polarna och fika i lugn och ro – Fryspluggen ser till att linan aldrig fryser fast, och du slipper gå runt och rensa hålen.

Fryspluggen träs på linan, och flyter på vattnet i hålet, I ringen hälls lite T-sprit. Linan löper fritt, hela dagen.

Isdubbar m.m

Isdubbar ska man alltid ha på sig när man ger sig ut på isen. Punkt.
Även om isen är 50 cm tjock kan det finnas områden med tunnare is, vid t.ex. strömmande partier. Utöver isdubbarna kan det vara bra att ha med en räddningslina om någon går igenom isen, samt halkbroddar om det är blankis. Annars hinner du aldrig fram till angeldonen i tid, och de kan även förhindra skador. Inte vill man väl bryta lårbenshalsen eller?

Pulka

En pulka att dra utrustningen på när man ska ut och angla underlättar oerhört mycket, särskilt om man har en bit att gå. Den bör ha plats för allt man kan tänkas behöva. Till exempel mörthink, ved, angeldon, mat och annat. Det finns idag kanonfina pulkor tillverkade i HDPE-plast som gör dem tåliga till minus 50-60 grader. De är väldigt stabila och hållbara, och levereras med dragsnöre. Vissa modeller kan fås med dragstång om man vill dra bakom skoter eller fyrhjuling.

Ordlista
Angeldon: Fiskeredskap
Angla: Fiska med angeldon som redskap
Angelvippa, fjäder, flagga, angelspröt: Indikator av fjäderstål som visar visuellt att fisken huggit på betet
Fälle/fäll: Napp – När linan släpper från signalsprötet och visar hugg
Knallkork: En liten krutladdning som avger en smäll när mekanismen löser ut. Indikerar napp tillsammans med vippan
Vindfälle/vindfäll: När vinden får linan att åka av sprötet och visa fälle/fäll

Spana in våra produkter för angelfiske