Ismete är som det låter – mete från isen. En modernare form av angelfiske man kan säga. Eftersom man har rulle med broms ökar chanserna att lyckas få upp drömfisken när den väl hugger. Det finns speciella ismetespön, som man ställer i eller lutar mot nån form av stativ varpå det sitter en nappindikator i form av en vippa med bjällror på. Spön och rullar visar vi mer om nedan.

Ismete riktas främst efter gädda, abborre och gös och man agnar likt vid angelfiske oftast med mört som betesfisk. Ismetet fungerar så att fisken som nappar löser ut vippan/nappalarmet då den klipper betesfisken och sedan är tanken att rullens spole ska vara frikopplad så fisken kan ta lina utan att känna motstånd. Man skyndar sen fram till hålet, vevar in lös lina och gör ett mothugg.

Ismete tips och råd

Utrustning för ismete

Spö och rulle för ismete

Spöt kan vara allt från c:a 80-140cm, beroende på vad man ska fiska efter. Det blir mer och mer populärt att ismete efter abborre och då finns flera lindre, t.ex. Ifish Pulsar eller ABU Volatile. Rulle används både haspel och multirulle.

Rea!
Komplett!
Det ursprungliga priset var: 2599 kr.Det nuvarande priset är: 2300 kr.
Rea!
Komplett!
Det ursprungliga priset var: 3899 kr.Det nuvarande priset är: 3500 kr.
Rea!
Komplett!
Det ursprungliga priset var: 3199 kr.Det nuvarande priset är: 2999 kr.
Slut i lager
Rea!
Det ursprungliga priset var: 1649 kr.Det nuvarande priset är: 1199 kr.

Spöhållare för ismete

Någon form av spöhållare måste man ha vid ismete med flera spön. Antingen en limklämma eller liknande, eller så köper man en färdig som t.ex. Wiggler, Fladen eller Plocky. De flesta ismetespöhållare har fäste för ismetevippa. Det finns också spöhållare för 5-6 spön att montera på ismetepulka.

Paketpris!
-19%
Det ursprungliga priset var: 319 kr.Det nuvarande priset är: 259 kr.

Tillbehör för ismete

Vid ismete efter gädda kan det vara bra att ha en rejäl tafs ovanför kroken. Gäddtänder är inte att leka med, och man vill ju inte förlora drömfisken. Är det gös eller abborre man siktar på så brukar en genomskinlig tafs i fluorocarbon eller nylon vara bra. Dimension 0,45mm-0,50mm. Gösen är också känsligare för motstånd vid själva hugget, så se till att linan släpper lätt från vippan. Verktyg som kan vara bra vid isfiske är t.ex. en tång för att ta ut krokar, en käftöppnare för att komma åt krokar som sitter långt ner i halsen, en avkrokningsmatta för att kunna hantera fisken skonsamt, samt fiskevåg och måttband för att kolla om det är en rekordfisk man dragit upp.

Paketpris!
-29%
Det ursprungliga priset var: 349 kr.Det nuvarande priset är: 249 kr.
-18%
Det ursprungliga priset var: 549 kr.Det nuvarande priset är: 449 kr.

Isborr för ismete

Isborr med stor diameter bör man ha. Det går med 150mm, men helst minst 200 mm är att föredra vid ismete. Vid 200-250mm kan det vara skönt att ha motor- eller skruvdragardrivet borr.

-22%
Det ursprungliga priset var: 1349 kr.Det nuvarande priset är: 1049 kr.