Spinnfiske är den metod som flesta tänker på när man säger sportfiske.  Metoden går i grunden ut på att kasta ut och veva in ett bete så att det rör sig och lockande för att få en fisk att nappa. Men många varianter och förgreningar har utvecklats inom spinnfisket genom åren.

Spinnfiske kan alla klara av, gammal som ung. Det viktigaste är att lära sig är hur man kastar och när man ska släppa linan. Att spinnfiska kräver inte mycket utrustning för att komma igång. Du behöver spö, rulle, lina och några drag. Vanligaste spöt är ett haspelspö med haspelrulle, men det finns även inkapslade rullar med knapp och multirullar. Spinnfiske kan man bedriva i de flesta vatten som det finns rovfiskar i. Spinnfiske efter abborre och gädda är bland de vanligaste fiskemetoderna vi har i Sverige.

spinnfiske fiskemetod

Rullar och spön för spinnfiske

Välj spö, rulle och lina som passar bra ihop och som är anpassade för de beten du tänker fiska med. Vi har många prisvärda kompletta fiskeset för spinnfiske som är väl anpassade för olika sorters fiske.

Haspel

Haspelspö tillsammans med haspelrulle är den mest populära typen av fiskespö för spinnfiske. De flesta haspelspön är tvådelade men det finns även teleskopiska spön och spön med flera sektioner som passar bra om man ska resa.

Multi

Spinnspö tillsammans med multirulle är den mest populära typen av fiskespö för tyngre spinnfiske, som t.ex. efter gädda. Det blir dock mer och mer populärt att använda denna typen av rulle även till lättare fiske.

Inkapslat

Ett inkapslat fiskeset är populärt bland barn och nybörjare. Det är enkelt att fiska med. Håll in knappen, kasta och släpp. Till de inkapslade rullarna bör man inte använda flätlina eller superlina.

inkapslat set abumatic

Fiskedrag för spinnfiske

Det finns flera olika modeller av fiskedrag och här presenterar vi några av de vanligaste

Jiggar

Jiggar är mjuka gummibeten som imiterar t.ex. en fisk, groda, kräfta eller mask. De rör sig väldigt naturtroget. Monteras oftast på en jiggskalle, som är en krok med en vikt på.

Spinnare

Spinnare är ett bete med en kropp och en eller flera skedar som snurrar runt kroppen vid invevning.

Wobbler

Wobbler liknar oftast en fisk och har en sked fram som gör att den dyker och får en simrörelse vid invevning. Finns som flytande, sjunkande och svävande.

Skeddrag

Skeddrag är oftast gjorda av metall eller epoxy. Sjunker i vattnet och vickar förföriskt när de vevas in.

Jerkbait

Jerkbait är ett bete som man fiskar in med ryckande rörelse. Finns som flytande, sjunkande och svävande.

Vibrationsbeten

Vibrationsbeten är som en wobbler utan sked som vibrerar kraftigt vid invevning. Dessa vibrationer lockar fisken till hugg. 

Fisketips Spinnfiske

Om du aldrig har kastat med ett fiskespö förut, så kan det vara bra att börja kasta med en tyngd utan krok på en gräsmatta. Öva tills du fått in tekniken. Att kasta med kastspö går till så här: Låt draget eller tyngden hänga i linan c:a 10-20cm från spöts toppögla. För sakta spöt bakåt och stanna där. Sen svingar du spöt framåt i en snabb men kontrollerad acceleration. Sen släpper du linan och låter draget flyga iväg. När det är dags att blöta dragen i sjön så rekommenderas att börja fiska med en mindre mängd beten och först lära sig hur de fungerar. Man kan t.ex. ta med en eller två spinnare, några jiggar i olika vikter och en wobbler. En tafs kan vara bra om det finns gott om gädda i vattnet. Får du napp så ska man göra mothugg. Det betyder att man drar fast kroken i fiskens mun.