Trollingfiske kan precis som många metoder bedrivas på olika nivåer. Du kan fiska med roddbåt och ett spö eller ha en stor båt specialutrustad för trolling och fiska med tio spön eller fler.
Trollingfiske går ut på att släpa drag bakom båten. På detta sätt täcker man mycket yta och det kan vara väldigt effektivt. Du kan trolla med din vanliga fiskeutrustning men för den som vill ta sitt fiske till nästa nivå finns det speciella spön och rullar just för trolling.
Utrustning som kan vara bra att ha är spöhållare, ekolod med gps och sidoparavaner. För störra sjöar som Vättern och Vänern krävs djuprigg för att komma ner på djupet.

trollingfiske

Rullar och spön för trollingfiske

Välj spö, rulle och lina som passar bra ihop och som är anpassade för den fisken du tänker rikta ditt fiske mot. Vi har flera prisvärda kompletta fiskeset för trollingfiske som är väl anpassade för olika sorters fiskar.

Trollingset

Färdiga set med spö och rulle som passar ihop och som passar just till trollingfiske.
Du kan hitta ett set som passar till ditt fiske oavsett om du ska fiska gös, gädda eller trolla i Vättern eller Vänern.

Trollingspön

Trollingspön är spön speciellt framtagna för släpfiske. De är inte lämpade att kasta med.
Ska du trollingfiska på en mindre sjö och växla mellan olika metoder går det dock bra att trolla även med vanliga kastspön.

Trollingrullar

Trollingrullar är gjorda just för släpfiske. Dessa rullar kastar du inte med utan du släpper ut den mängden lina du vill ha ute medans båten rör sig framåt.
Flera modeller har linräknare som visar hur mycket lina du har ute.

Trollingtillbehör

Smågrejer som hjälper dig lyckas i ditt fiske. Paravaner drar ut dragen åt sidorna och hjälper dig täcka mer vatten genom att fiska bredare.
Det finns olika tillbehör beroende på vilken art du ska fånga.

Fiskedrag och tillbehör till trollingfiske

Det finns flera olika modeller av fiskedrag och här presenterar vi några av de vanligaste

Wobbler

Wobbler är det vanligaste betet till trolling efter gös och gädda.
Det finns även wobblers till abborre, lax, öring med flera.

Beten för lax, öring och röding

Speciella beten för trolling i Vättern, Vänern och östersjön.
Det finns väldigt många specialtillverkade drag just för denna typen av fiske.

Trolling trollingfiske laxtrolling

Spöhållare

Spöhållare håller spöna åt dig medans du fiskar. Ett väldigt bra hjälpmedel.
Framförallt om du fiskar med mer än ett spö.

Fisketips Trolling

Om du vill testa trollingfiske så är det lätt att komma igång. Du kan enkelt testa med din vanliga fiskeutrustning. Häng på en wobbler och börja kör med båten.
Har du ingen motor går det utmärkt med åror.
Testa dig fram över olika djup och olika långt från stranden. Tillslut kommer du att hitta huggvillig fisk. Detta är den stora fördelen med trollingfiske. När du hittat var fisken står för dagen eller årstiden behöver du inte lägga tid där det inte finns fisk.
När du känner att du vill utveckla fisket så investera i några spöhållare. Du kan då fiska med flera spön och drag samtidigt. På så sätt kan du ha olika storlekar, färger och djup på dina drag samtidigt. Då blir det ännu enklare att hitta vad som gäller för dagen.