När är det bäst att fiska strömming?

Säsongen för strömmingsfisket brukar vara mitten av maj fram till midsommar, och som bäst under maj månad. Då går de in i vikar och sund nära land och det är enkelt att fånga dem. Senare på säsongen och under sommaren går strömmingen ut till havs och då krävs oftast båt för att hitta dem.

Hur fångar man strömming?

Man kan fiska strömming både från land och från båt. Det vanligaste redskapet som används vid strömmingsfiske är ett fiskespö med så kallad strömmingshäckla som bete. Häckla är en lina som består av flera krokar och en tyngd i änden. Kasta ut, låt sjunka och veva sakta in. Det är inte ovanligt att man får fisk på alla krokar samtidigt. Som tyngd används vanligtvis ett päronsänke, men man kan även köra med en liten torskpilk, ett tungs skeddrag eller en jigg med tung skalle. Det går ofta torsk, abborre, gädda och havsöring runt strömmingsstimmen, och dessa kan man få som bonusfångst om man använder ett bete som tyngd.

Var finns strömmingen?

Strömming fiskar man i Östersjön. Sill (Clupea harengus) förekommer i alla av Sveriges omgivande hav, och namnet strömming används för sill som fångas i Östersjön norr om Kalmar. Kända platser för bra strömmingsfiske är t.ex. Verkebäcksviken, Västervik, Bråviken, Norrköping men bra platser finns längs hela kusten.

Fiska strömming

Strömming är en fisk som är fritt tillåtet att fiska men vi vill ändå poängtera att det är viktigt att man inte tar upp mer än hushållsbehovet.

Utrustning till Strömmingsfiske

Vi har allt man kan tänkas behöva för att fiska strömming. Fiskespö, fiskerulle. strömmingshäckla, sänke, samt flera fina startpaket som innehåller det viktigaste.

Visa alla produkter inom Strömmingsfiske