Fiskarten Makrill

Makrillen är en art i familjen makrillfiskar som blir 30 till 60 centimeter lång, kan väga upp till 3 kg och blir runt 20 år gammal. Den finns i stora delar av Atlanten med sidohav. Den är en omtyckt matfisk och fiskas i Sverige främst på västkusten. Makrillen är Bohusläns landskapsfisk.

Makrillen finns i Atlanten vid Nordamerikas kust, i Nordsjön, i Medelhavet och i Svarta havet. Den gör regelbundna lek- och näringsvandringar. På vintrarna lever makrillen i Nordsjöns och Atlantens djupare vatten. Under april och maj vandrar den in i bland annat Skagerrak och Kattegatt för att leka. Efter leken stannar den kvar i dessa vatten för att på hösten vandra tillbaka till de djupare vattnen i Atlanten.

Makrillen har små fjäll, två långt skilda ryggfenor samt fyra till fem bifenor bakom andra ryggfenan och analfenan. Ryggens svarta tvärband sträcker sig ned mot sidolinjen. Färgen övergår från den mörkgröna ryggen till ljusgrön mellan de svarta fläckarna och därefter i en skiftning av pärlemor och guldglans till den rent vita buken. Den saknar simblåsa och kan därför dyka obehindrat. Makrillen äter huvudsakligen djurplankton, mindre kräftdjur, men också rom från andra fiskarter. Den äter även fiskyngel och mindre fiskar. Själv utgör makrillen ett eftersökt byte för många rovfiskar och andra djur som hämtar sin föda ur havet.

Snabba fakta Makrill

  • Latinskt namn: Scomber scombrus
  • Svenskt namn: Makrill
  • Organism: Fiskar
  • Familj: Makrillfiskar
  • Livsmiljö: Saltvatten
  • Ursprung: Atlanten
  • Bohusläns landskapsfisk
  • Viktig matfisk
  • Mycket populär bland sportfiskare

Hur fiskar man Makrill?

Makrillen är en tacksam sportfisk som går att fiska på många olika sätt. Vissa dagar verkar det som att de gapar efter allt möjligt som rör sig eller blänker i vattnet. Den är ju här för att äta! Sommaren är verkligen makrillens tid. Stora stim med makrill trängst från botten till ytan.

Mete

Metet efter denna fisk är roligt, effektivt, och oftast fångas de största på just mete. Makrillen jagar sina byten i hela vattenpelaren men ett djup på 3-7 meter brukar vara bra. Med ett flötesstopp på linan är det lätt att variera djupet.

Tafsarna görs bäst av ca. 50 cm, 0,40 mm nylonlina eller fluorocarbon. Knyt ett lekande i ena änden och en krok i den andra.

Det bästa betet är strimlor utskurna ut färsk sillfilé men frusna filéer från affären funkar också bra. Skär filéen i 6-12 cm långa och 1-1,5 cm breda breda strimlor. Trä på strimlan på kroken så att krokspetsen sticker ut ungefär mitt på strimlan. Andra beten som kan fungera bra är småfisk, tobis och räkor.

Fiska med Häckla

Det finns massor med färdigknutna makrillhäcklor för den inte gillar att binda sina egna. En häckla består av en lina med flera krokar som upphängare. Ofta 3 till 5 krokar. Gärna i färgglada färger eller något som blänker fint i vattnet.
I änden på häcklan sätter du en pirk eller ett sänke. Sen är det bara att sänka ner under båten. Det är inte ovanligt att få flera makrillar på en gång.

Dörjfiske / Trollingfiske

En av de äldsta metoderna är ränndörj, det vill säga en tyngd i linändan och en massa upphängare, ofta i form av små blänken som får släpa efter båten. Vid hugg halar fiskaren för hand hem makrillen. En gammal tradition som fortfarande lever kvar bland Västkustens nostalgiker. Det går självklart också utmärkt att koppla detta tackel till ett spö för att sedan veva in fisken vid hugg. Oavsett är det en effektiv metod att leta upp var makrillen befinner sig.

Spön till Makrill

Här kommer förslag på spön som passar bra till makrillfiske.

Häcklor till Makrill

Här kommer förslag på färdiga häcklor till Makrill

Produkter för Makrillfiske

Här kommer förslag tillbehör och produkter för makrillfiske

-25%
Det ursprungliga priset var: 199 kr.Det nuvarande priset är: 149 kr.
69 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan