Gös

Gösen är abborrens kusin. En gammal skröna är att man bara kan fiska gös varma sommarnätter. Det stämmer inte. Man kan fiska gös året runt och dygnet runt. Man måste bara ta reda på var de är och vad de jagar för stunden. De jagar nära ytan på varma sommarkvällar, och är då enklare att få på klassisk göstrolling.

Lite fakta om Gösen

Gösen kännetecknas av en långsträckt kropp med mörk sidolinje. De kan bli uppåt 130 centimeter långa och nå en maxvikt av c:a  20 kg. Käken har tydliga, rejäla tänder. Färgen vanligtvis ljust gråbrun, med mörkare tvärfläckar på sidorna. Gösen trivs bäst i grumliga, näringsrika vatten, och förekommer generellt i långsamt rinnande vattendrag, sjöar och vikar med inte för hög salthalt. I Östersjön finns den i skärgårdar från norra Småland till Norrbotten. När mängden gös i ett vatten ökar, minskar ofta mängden av abborre, då gösen både äterabborre, och konkurrerar med den om födan. Ibland kan gösen även konkurrera med gäddan. Gösen är en rovfisk som är anpassad till att jaga sin föda med hjälp av sin syn under dåliga ljusförhållanden, men den äter dygnet runt. Leken sker från april till juni och honan avsätter då klibbig rom på stenar och växter. Gös har planterats ut på många ställen för att skapa bättre fiske, och det finns några gösodlingar i Sverige.

Rekord gös

Det officiella svenska rekordet för gös är 12,530 kg, 97 cm. En fisk som fångades på vertikalfiske i maj 2014 i Stora Nätaren, utanför Lekeryd, Småland. Man trodde att det inte skulle dröja allt för länge innan någon slog rekordet, med tanke på alla stora gösar som har kommit upp framförallt i småländska insjöar. Men nu har det stått sig några år. Vi får väl se framöver… Läs om svenska rekordfiskar ->

Fiska gös

Gösfiske kräver inte några särskilda grejer för att komma igång. Det går utmärkt att börja sin fiskekarriär med ett allroundspö med kastvikt upp till c:a 30-40 gram. Nästa steg är att skaffa en eller flera utrustningar speciellt anpassade för det gösfiske du vill bedriva. Vill man ha ett bra universalspö för gös så välj ett haspelspö, 8-9 fot (240-270cm) långt, som är lite styvare i klingan och gärna med topp- eller medelaktion. Till detta en bra, mellanstor (strl 2500-4000) haspelrulle. Rullen förser du med en tunn flätlina, c:a 0,13mm-0,18mm. Sen är du redo för att fiska gös. Såklart finns sen en rad specialspön t.ex. jiggspö, dropshotspö, trollingspö osv. Vill du ha rådgivning kring dessa så ring eller maila vår kundtjänst, där vi har kunniga medarbetare som själva fiskar mycket gös.

Fiskedrag till gös

Wobbler, spinnare, crankbaits, vibrationsbeten, jiggar, dropshot, vertikaljigg och så vidare… Det finns många spännande metoder för gösfiske. Generellt kan sägas att oavsett metod, så är det så att “stort bete fångar stor fisk” även gäller gösen. Ibland kan gösen vara trög och då kan det krävas ett mindre och ettrigare bete för att få dem intresserade. Här kommer en liten genomgång av drag och metoder du kan prova i öppet vatten (isfisketips längre ner):

Wobbler

Även kallat crankbaits. Man kan både kasta med wobbler, eller släpa den bakom båten, s.k. trolling. Medelstora wobblers har alltid varit ett favoritbete för gösen. Storlekar runt c:a 8cm upp till 20cm. De levererar alltid! Göswobbler finns i massa olika storlekar, färger och former. Andra egenskaper är sjunkande, flytande eller svävande. Djupet och fiskemetoden avgör vilken du ska välja. För trolling föredrar många en flytande. Ska man spinnfiska så brukar man välja svävande eller sjunkande, men är det riktigt grunt eller om gösen jagar i ytan så är det inte dumt att dra hem en wobbler riktigt nära ytan. Klassiker som Bomber, Jesse, Nils Master, Cotton Cordell och Rapala Original har fångat oerhörda mängder stor gös vid trolling.

Vertikaljigg

Vertikaljigg och vertikalfiske är mycket effektivt och populärt när man fiskar efter Gös, och metoden fungerar i alla slags sjöar. Det går ut på att man från båt, fiskar en jigg rakt ner (vertikalt) i vattnet. Det påminner om pimpel, men skillnaden att man med modern utrustning som ekolod och gps-styrd elmotor kan rikta in sig på just den eller de fiskar man vill fiska på. Det är dock inte så enkelt som det låter. Fisken ska hugga också…

Man letar med hjälp av ekolodet upp fisken eller fiskarna och sen sänker man ner sitt bete strax ovanför och försöker locka gösen till hugg. En stor fördel med vertikalfisket är att man enkelt kan fiska av valfritt djup.

Jigg

Att fiska med jigg efter gös har på sistone blivit extremt populärt. Det är både roligt, enkelt och billigt, och liknar jiggfiske efter abborre fast man kör med lite större jiggar. Jigg är ett mångsidigt bete gjort av mjukt gummi, och finns i massa olika varianter. 

Vid jiggfiske efter gös brukar man använda fiskimiterande jiggar med en längd runt c:a 9-15cm. 
Jiggskalle med krokstorlek 3/0-6/0 och vikt c:a 7-25g beroende på hur snabbt man vill jiggen ska sjunka. 

Leta efter betesfisk på ekolodet och lägg upp båten på lagom kastavståndm och testa dig fram. Är gösen på jakt kommer det nappa! Stor abborre är en vanlig bonusfisk.

Gösmete

Gösmete är en klassisk, mycket effektiv metod för att fånga gös. Dessutom är det trevligt också.
Traditionellt sett bedrivs gösmete tidig morgon eller sen kväll, men fungerar dygnet runt. Det är lite av en myt att gösen jagar endast på natten. Gösen jagar dygnet runt och ibland kan det vara mycket givande fiske mitt på dagen.

Gösmete är en väldigt enkel metod, och det man behöver är ett spö, runt 8-10 fot, en haspelrulle, vanlig eller s.k baitrunner. Ett flöte runt 10-20g.  Det får inte vara för mycket motstånd då gösen känner av det i nappet och ofta spottar ut betesfisken.
Längst ner brukar man ha en genomskinlig taft av nylon eller fluorocarbon, och en eller två trekrokar i storlek 2-6. På kroken betesfisk som t.ex. mört eller löja.

Bottenmete efter gös fungarar också bra. Då kör man ett klassiskt bottenmetetackel utan flöte. 

Ismete

Ismete är som det låter – Gösmete från isen. En modern form av angelfiske.. Eftersom man har rulle med broms ökar chanserna att lyckas få upp drömfisken när den väl hugger. Man agnar likt vid sommarmete med död eller levande betesfisk.

Vid ismete efter gös eller så brukar en genomskinlig tafs i fluorocarbon eller nylon vara bra. Dimension 0,45mm-0,50mm. Gösen är också känsligare för motstånd vid själva hugget, så se till att linan släpper lätt från vippan.

Spana in våra produkter för gösfiske