Att vistas i fjällvärlden har blivit mycket populärt på sistone. Många har i pandemin upptäckt att Sveriges natur är fantastisk. Vid fjällvandring inser man snabbt att det utöver naturupplevelsen finns oerhört många spännande fiskemöjligheter på och nedanför fjällen. Det finns både lätt- och svårtillgängliga platser. Många väljer att flyga helikopter långt ut till någon avlägsen plats, men man kan hitta bra fiske även nära bilväg eller en kort vandring bort. När antalet besökare ökar så ökar också fisketrycket på våra unika vatten. Tänk på att inte behålla mer än någon enstaka fisk som du tillreder på plats, och var rädd om vår natur. Här kommer våra bästa tips för ett lyckat fjällfiske.

Fjällfiske tips

Vilka fiskar finns i fjällen?

De fiskarter som de flesta åker till fjällen för att fånga är harr, öring och röding / fjällröding. Vi fokuserar på dessa tre i denna guide, men det finns såklart också riktigt spännande fiske efter t.ex. abborre, gädda och sik, som i många vatten nedanför fjället kan leverera bra fiske.

När ska man fiska i fjällen?

Bästa sommarfisket brukar vara under juli och augusti. Från gryningen till 10-tiden samt på kvällen brukar vara bra huggperioder, men a kan såklart få dem på dagtid också. Som alltid beror det på väder och vind. Tänk på att det är förbjudet att fiska i strömmande vatten från 15 september till och med 15 oktober. Detta för att skydda öringen som har sin lekperiod då. Vill du läsa mer om vinterfiske i fjällen så läs vår andra guide

Hur fiskar man i fjällen?

Vanligtvis använder man sig av kastspö md haspelrulle eller flugspö med flugrulle. Betena är oftast spinnare, skeddrag, små wobblers, flugor eller mete med mask. Fiska vänd mot solen, så du inte skrämmer fisken med din skugga.

Rullar och spön för fjällfiske

Välj spö, rulle och lina som passar bra ihop och som är anpassade för de beten du tänker fiska med. Vi har många prisvärda kompletta fiskeset för spinnfiske som är väl anpassade för olika sorters fiske.

Haspelutrustning för fjällfiske

Haspelspö tillsammans med haspelrulle är den mest populära typen av fiskespö för spinnfiske i fjällen. De flesta haspelspön är tvådelade men det finns även teleskopiska spön och spön med flera sektioner som passar bra om man ska vandra. Spölängd runt 6-8 fot med lätt kastvikt, och en rulle i storlek 1000-2500.

Flugfiskeutrustning för fjällfiske

Det kan ibland vara svårt att veta hur man bäst kombinerar flugspö, flugrulle och fluglina, och därför har vi valt ut flera set med noga utvalda delar som verkligen passar ihop. Linklass 5-6 brukar bli lagom för fjällfiske. Samtliga set kommer i ett hårt fodral så de är skyddade på vandingen.

flugfiskespo

Fiskedrag för fjällfiske

Det finns flera olika modeller av fiskedrag och här presenterar vi några av de vanligaste

Skeddrag

Skeddrag är oftast gjorda av metall eller epoxy. Sjunker i vattnet och vickar förföriskt när de vevas in.

Spinnare

Spinnare är ett bete med en kropp och en eller flera skedar som snurrar runt kroppen vid invevning.

Wobbler

Wobbler liknar oftast en fisk och har en sked fram som gör att den dyker och får en simrörelse vid invevning. Finns som flytande, sjunkande och svävande.

Flugor

En fiskefluga är ett bete som används vid flugfiske. De imiterar oftast  en insekt,eller fiskyngel, men kan ocksp vara en ren fantasikreation, för att reta fisken.