Små fiskar som till exempel mört, löja och sarv är populära beten till våra predatorfiskar. Framförallt mete efter abborre, gädda och gös är populärt med betesfisk som bete. Även kräftan gillar fisk och därför är betesfisk det mest populära valet för att locka in dem i buren.

Hur fiskar man betesfisk?

Det finns flera sätt att fånga sin betesfisk. De vanligaste tre är mete, mörtstuga och nät.

Meta betesfisk

Mete kan bedrivas med metspö eller med kastmete med kastspö.
När man metar betesfisk finns det en rad olika beten som är effektiva. Ett av dom mest populära är maggot. Små fluglarver som rör sig förföriskt på kroken. Andra beten som fungerar bra är mask, majs eller bröd. Använd ett litet känsligt flöte och en liten krok. Ju mindre betesfisken är, ju mindre krok ska du använda. De är inga rovfiskar så de har oftast små munnar. För att få in betesfisken till din fiskeplats är det väldigt effektivt att använda mäsk. Det är mat man kastar ut i vattnet som luktar starkt med lukter fisken gillar. Det finns jättebra mäsk att köpa men det går också tillverka själv. Fördelen med mäsket man köper är att det är framtaget av folk som fiskar mycket efter just mört, löja, braxen osv.

Fånga betesfisk i nät

När det kommer till nätfiske gäller det att välja rätt nät efter vilken fisk du vill fånga. En bra maskstorlek för småfisk är 18-25mm. Tänk på att det inte är tillåtet med nätfiske och mörtstugor i alla sjöar. Kolla med markägaren eller den som säljer fiskekort innan du lägger ut ett

fiska betesfisk

Fånga betesfisk i mörtstuga

Fiske med mörtstuga eller mjärde är ett mer passivt fiske där man slänger ut en bur i vattnet och låter den ligga. Helst ska den ligga minst ett par dagar för att mörten ska hinna komma dit och hitta in.
Om du vill fiska med mörtstuga måste du också ha något typ av bete som gör att fisken simmar in i din stuga. På internet finns ett flertal olika recept för att göra din egen mörtgröt men det finns också bra mäsk att köpa av olika modeller och tillverkare på marknaden. Det finns mörtstugor, mjärdar, ryssor och så vidare. Det finns stora, mindre och ska du fiska på vintern genom isen så finns det fina paraplymjärdar som enkelt går ner genom ett hål i isen.

Var fiskar man betesfisk?

Betesfisken rör sig oftast i stim. De rör sig på lite olika platser beroende på årstiden. På sommaren hittar du oftast betesfisk i närheten av vass, näckrosor och annan växtlighet. Då gillar dom att gå där och äta och dom får också ett bra skydd mot predatorer. Under de kallare månaderna brukar dom klumpa ihop sig i stora stim på lite djupare vatten. Ofta i närheten av kanter och annan struktur. På lite djupare vatten är det oftast lite varmare nära botten och där gillar fisken då att vara.

Recept mörtgröt

Det finns många olika recept på mörtgröt men detta fungerar för oss i alla fall. Man kan addera lite allt möjligt om man vill som t.ex. smakrika mäsktillsatser. Ingredienser: Havregryn, Vatten, Socker, Vaniljsocker, Sirap, Majs och Anis Koka ihop en tjock klisterliknande gröt av havregryn och vatten. Tillsätt nån deciliter socker, lite vaniljsocker, en burk majs och häll på lite sirap och lite anis. Rör sedan ihop allt ordentligt till en kladdig röra. Det ska bli så man kan rulla bollar utan att det kladdar allt för mycket. Är det för klibbigt så häll i lite mer havregryn. Rulla bollar stora som en tennisboll ungefär. Det går bra att frysa in om man inte ska använda alla på en gång.