Fiskarten Regnbåge

Regnbåge är en fiskart som inte är naturligt förekommande i svenska vatten, men den är väldigt populär inom sportfiske. Därför planteras den in i speciella sjöar för sportfiske. Fisken kallas ibland även för regnbågslax, regnbågsöring och regnbågsforell.

Regnbågen har som sagt blivit en väldigt populär art att fiska efter i Sverige. Mycket tack vare sin stridbarhet och för att det oftast räcker med en ganska enkel utrustning för att fånga den. Ett vanligt kastspö och några drag kan räcka.

På de flesta platserna där det finns regnbågslax krävs ingen båt utan det räcker gott och väl att stå på strandkanten eller på en brygga.  Regnbågen kan fiskas året runt och den kan fångas med många olika metoder.

Snabba fakta Regnbåge

  • Latinskt namn: Oncorhynchus mykiss
  • Svenskt namn: Regnbåge
  • Kallas även “regnbågsöring”, “regnbågslax” och “regnbågsforell”
  • Organism: Fiskar
  • Familj: Laxfiskar
  • Livsmiljö: Sötvatten, Bräckvatten
  • Ursprung: Östra Stilla havet, sötvatten i Nordamerika
  • Inplanterad i Sverige
  • Första fynd i Sverige: 1850-1899
  • Kan väga uppåt 15 kg och bli 80 cm lång
  • Mycket populär bland sportfiskare
fiska regnbågslax regnbåge utrustning put n take

Hur fiskar man regnbåge?

Mete

Den kanske absolut vanligaste metoden är bottenmete med så kallad powerbait.
Powerbait finns både som en formbar deg och som färdiga kulor. Betet sätts fast på kroken som sitter på en tafs av nylon eller fluorocarbon. Ovanför tafsen sätter man ett sänke i lagom storlek till spöt man använder. Sänket kan monteras fast eller glidande. Eftersom powerbait flyter så ställer man in djupet man fiskar på med tafsens längd. Är tafsen 50 cm lång så fiskar man 50 cm ovanför botten helt enkelt. Sedan är det bara att kasta ut, spänna upp linan och vänta på hugg. Många använder en såkallad ålbjällra som monteras på spöts topp. När fisken tar betet så plingar det i spöt och då är det bara att göra mothugg och veva in.

Andra beten som kan användas för att meta regnbåge är till exempel mask, räka eller majs.När man använder dessa beten så är det ofta en fördel att använda flöte istället för bottenmete. En populär modell är kastkulor som fylls med vatten till önskad tyngd. Vid mete med flöte är det också enkelt att ställa in hur djupt man vill fiska. Ett tips är att fiska nära ytan morgon och kväll men lite djupare ner mitt på dagen.

Spinnfiske

För den som vill fiska lite mer aktivt och inte sitta och vänta på napp finns det också flera metoder att prova. Klassiskt spinnfiske är en favorit för många då det kräver lite mer av fiskaren och är lite mer aktivt.
Drag som ofta fungerar bra är spinnare och skeddrag. Men även andra typer av beten som jiggar eller tex tasmanian devil fungerar ypperligt. Prova dig fram vilka färger som fungerar bäst för dagen och i just din sjö. Är det väldigt klart vatten brukar dova färger som guld eller koppar fungera fint. Medans i grumliga sjöar så kan det vara väldigt effektivt med lite mer färgglada drag.
Även vädret kan spela in i ditt färgval. En solig dag kanske det kan vara bra med något som glittrar fint i solen. En mulen dag kan det vara en bra idé att använda mörkare färger för att inte skrämma fisken.
En stor fördel med att kasta med drag är att man snabbt täcker av stora ytor av sjön. Inte sällan hugger regnbågen när man kastar ett kast utmed land. Även här kan man prova lite olika djup under dagen. Fiskar du ditt drag snabbt så går det ganska nära ytan. Men vill du fiska djupare är det enkelt att låta det sjunka ner lite innan du börjar veva hem det.

Fluga

Under vissa perioder på året äter regnbågen mycket insekter. Då kan det vara en bra idé att fiska med fluga. Du märker snabbt om regnbågen är uppe mycket vid ytan och äter på de stora plasken den lämnar efter sig.
Fluga kan fiskas med traditionellt flugspö eller med kastspö och kastdobb.
Om du vill fiska med flugspö så är klass 5 eller 6 lagom. Den vanligaste linan är flytlina för den kan användas både till torrflugor som flyter på ytan eller till förtyngda flugor som sjunker ner strax under ytan.

Har du inget flugspö men vill testa att fiska med flugor ändå så går det utmärkt med ett vanligt kastspö. Det du då behöver är en kastdobb, ofta kallad bombarda. Kastdobben används som tyngd för att kasta lätta beten som flugor.
Dobbarna finns i flera olika tyngder, färger och modeller. De finns i både flytande eller sjunkande.
Efter dobben gäller det att ha en rejält lång tafs. Gärna 2 meter lång. Detta för att inte dobben ska skrämma fisken. Även här kan du använda flugor som går precis vid ytan, eller flugor med en lite tyngd i sig som gör att den sjunker ner en bit under ytan.

Pimpelfiske

Regnbågen går utmärkt att fiska även vintertid från isen. Även då går det att meta den med räka eller mask. Men den vanligaste metoden är pimpelfiske. Fisket är ganska likt att pimpla efter röding eller öring i fjällen. Ofta har man en pirk som som lockar fisken till hålet och en krok eller mormyska agnad med några maggot eller en bit räka.
Pirken brukar vara något större än den som används vid abborrepimpel. Det finns till och med pirkar som blinkar när de kommer i kontakt med vatten och dessa kan vara riktigt effektiva vissa dagar. Andra dagar räcker det gott och väl med en pirk i koppar, guld eller silver. Kanske med något röd eller reflekternade detalj. Lagom storlek på isborr är 130 mm och uppåt. Tänk på säkerheten när du fiskar från isen och använd alltid isdubbar och fiska helst inte ensam!

Spön till regnbåge

Här kommer förslag på spön som passar bra till regnbågsfiske

Paketpris!

Drag för spinnfiske efter regnbåge

Här kommer förslag på drag som passar bra till regnbågsfiske

49 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
99 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Paketpris!

Produkter för mete efter regnbåge

Här kommer förslag tillbehör som kan hjälpa dig i jakten på regnbågen.

29 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan