Fiska Abborre
Fiska abborre känns som de flesta sportfiskare inlett sin karriär med. Vem har inte suttit på en brygga och tittat på ett rödvitt flöte som guppar på vattenytan? Mete är fortfarande aktuellt, men abborrefisket har på senare år utvecklats och numera finns en rad utvecklade metoder, och den fiskas den över hela Sverige, året om.
Abborren är en av sveriges mest tillgängliga sportfiskearter. Den finns i hela landet, från fjällen och neråt. I sjöar, åar och i det bräckta vattnet i östersjökustens skärgård . Den är en predator, en rovfisk som livnär sig på allt från larver till relativt stora fiskar.
Lite fakta om Abborren
Som liten växer abborren fort. Den är redan år två ofta över 10 cm. Därefter går det långsammare. Lyckas du fånga en abborre på över 30 cm är den ofta över tio år gammal. Som mest blir en abborre runt 20 år gammal, och kan uppnå en maxlängd av ca 60 cm. Abborren växer sig stor i näringsrika sjöar, men kan i sura och näringsfattiga vatten bilda stora bestånd av småvuxna så kallade ”tusenbröder”. Honan är den som blir stor, för att hon ska kunna lägga mycket rom. Hanen blir inte lika stor, då han ändå är framgångsrik och kan föröka sig. Abborren leker på våren. På grunda, strandnära områden. Oftast när vattentemperaturen ligger runt 7-8 grader.
Abborren kan variera ganska mycket i utseende. Den kan skifta färg och form beroende på platsen den lever på. Den i vissa vatten vara högryggad och i andra vatten ha en slank, strömlinjeformad kropp. Färgen kan vara väldigt mörk, till ljus med tydliga ränder. Äter de mycket kräftor kan fenor och buk få en tydligt röd färg.
Abborrens föda varierar efter åldern. Man kan säga att abborren äter ungefär detta under sin levnadstid: plankton, larver, mask, kräftor, rom och fiskar av olika storlek.
Rekord abborre
Det officiella svenska rekordet för abborre är 3,150 kg, 51 cm. En fisk som fångades i Västra Götaland redan 1985. Troligen kommer det inte stå sig så länge till, då det just nu fångas stora abborrar på löpande band i t.ex. Norrland, Dalarna och på Smålandskusten. Den längsta abborren som fångats i Sverige var 61,5 cm och fångades sommaren 2017 i Norrland. Läs om svenska rekordfiskar ->
Abborrefiske
Abborrfiske kräver inte några särskilda grejer för att komma igång. Det går utmärkt att börja sin fiskekarriär med ett allroundspö med kastvikt upp till c:a 20-30 gram. Nästa steg är att skaffa en eller flera utrustningar speciellt anpassade för det fiske efter abborre du vill bedriva. Vill man ha ett bra universalspö för abborre så välj ett haspelspö, 7-8 fot (210-240cm) långt, som är lite styvare i klingan och gärna med topp- eller medelaktion. Till detta en bra, mellanstor (strl 2000-2500) haspelrulle. Rullen förser du med en tunn flätlina, c:a 0,10mm-0,15mm. Sen är du redo för att fiska abborre. Såklart finns sen en rad specialspön t.ex. jiggspö, dropshotspö, crankbaitspö osv. Vill du ha rådgivning kring dessa så ring eller maila vår kundtjänst, där vi har kunniga medarbetare som själva fiskar mycket abborre.
Fiskespön till abborre
Fiskedrag till abborre
Wobbler, spinnare, crankbaits, ytbeten, popper, vibrationsbeten, jiggar, texasrigg, dropshot, carolinarigg och så vidare… Det finns många spännande metoder. Generellt kan sägas att avsett metod, så är det så att “stort bete fångar stor fisk” även gäller abborren. Ibland kan abborren vara trög och då kan krävas ett mindre bete för att få dem intresserade. När man hittat ett stim och fått igång dem kan man prova större beten. Här kommer en liten genomgång av drag du kan prova i öppet vatten (isfisketips längre ner).
Wobbler
Även kallat crankbaits. Man kan både kasta med wobbler, eller släpa den bakom båten, s.k. trolling. Små och medelstora wobblers har alltid varit ett favoritbete för abborren. Allt från 2cm upp till 12cm. De levererar alltid! Abborrewobbler finns i massa olika storlekar, färger och former. Andra egenskaper är sjunkande, flytande eller svävande. Djupet och fiskemetoden avgör vilken du ska välja. För trolling föredrar många en flytande. Ska man spinnfiska så brukar man välja svävande eller sjunkande, men är det riktigt grunt eller om abborren jagar i ytan så är det inte dumt att dra hem en wobbler riktigt nära ytan, och ibland låta den flyta upp.
Spinnare
En riktig klassiker. Det kommer massa trender, och folk ska ofta ha det senaste inom fisket och då är det väldigt lätt att råka glömma bort gamla hederliga, effektiva och bevisat bra beten, som borde ha en plats i alla fiskares lådor. Gemensamt för alla spinnare är att det är en kropp och en eller flera “skedar”, som roterar runt kroppen när den dras genom vattnet. Den roterande skeden skapar ljudvågor och reflekterar ljus som rovfiskar uppfattar som en flyende betesfisk. För abborren rekommenderar vi från 5g – 15g.
Jiggar
Jiggfiske har på senare år blivit den förmodligen vanligaste fiskemetoden när man ska fiska abborre. Det är både roligt, enkelt och billigt. Jigg är ett mångsidigt bete gjort av mjukt gummi. Jiggar är det perfekta betet för abborre, eftersom det finns så många varianter. De flesta jiggar ska imitera en fisk, men det finns även grodjiggar, kräftjiggar m.m. Man kan lätt ändra hur fort de ska sjunka genom att variera vikten på jiggskallen. Andra sätt att tackla en jigg är olika riggar, t.ex. dropshot, texas och carolina.
Ytbeten
Extremt roligt fiske! Kan det bli roligare än att man får se hugget in action? Adrenalinet är på topp när abborren hugger efter t.ex. poppers som fräser fram i ytan. Vanligast när man ska fiska abborre är popper, grodor och ytgående spinnare
Vibrationsbeten
Vibrationsbeten (Lipless Crankbaits) har funnits länge, men det kommer nya heta beten hela tiden. Med lanseringen av t.ex. Viblure och Berkley Power Blade så har detta fiske verkligen exploderat. Betet rör sig på så sätt att det skapar irritation för fisken, och det är faktiskt inte ovanligt att få två fiskar på samma gång. Har du inte provat att fiska abborre med dessa beten förut så är det dags nu! Ett vibrationsbete kan vara som en skedlös wobbler av plast, eller av metall. Oftast fäster man beteslåset i ryggpartiet. Detta får betet att skaka kraftigt när man drar det genom vattnet.
Pimpel
Pimpelfiske sker vanligtvis från isen, men kan även ske från båt, då brukar det kallas båtpimpel. Pimpel är populärt i hela landet, och det är vanligt att man håller tävlingar i det. Principen är att man med ett isborr borrar ett hål i isen och därigenom fiskar vertikalt. Man rycker och darrar med ett litet pimpelspö i hopp om att locka abborren.
Betena man vanligtvis använder är vertikalpirk (den blanka på bilden), balanspirk (den gul-röda) eller mormyschka (de små pluttarna överst). Man kan även ha en liten mormyschka som upphängare c:a 5-10cm under en vertikalpirk. Det brukar kunna locka även de trögaste abborrarna. Kroken agnas vanligtvis med levande maggots.